Trump som ”det vita hoppet”    

Republican presidential candidate, businessman Donald Trump speaks during the Fox Business Network Republican presidential debate at the North Charleston Coliseum, Thursday, Jan. 14, 2016, in North Charleston, S.C. (AP Photo/Chuck Burton)

Ordet fascist har redan prövats på Donald Trump. Watergateavslöjaren Carl Bernstein kallar honom neofascist för hans auktoritära, demagogiska och rasistiska böjelser. Fascistforskaren Robert Paxton oroas av hans jakt på fiender och målet ”att göra nationen stor igen”.

Fascist eller inte bygger Trump på en amerikansk tradition av extrem chauvinism vi ofta blundar för. Den amerikanska nationalismen är sannolikt en av de starkaste i världen och så självklar att den sällan debatteras politiskt. Den kan spåras tillbaka till självständigheten och inbördeskriget, men också till fördrivningen av ursprungsbefolkningen och försvaret av raspolitiken. Sedan slutet av 1800-talet har USAs militära hegemoni, etnocentrism och gränslösa ekonomiska intressen lett till en oöverträffad mängd interventioner och statskupper i främmande land. Delar av militären, finanseliten och folket stöder Trump just utifrån dessa premisser, att han ovillkorligen sätter USA främst och vill föra landet till nya segrar.

I det mediespinn som skildrar Trump som en bigott och aggressiv clown som föraktar kvinnor, twittrar ut angrepp mot enskilda, och talar om ett riggat samhällssystem, går ibland konsekvensen i hans politik förlorad. Muren mot Mexiko, stoppet för muslimsk invandring, alieneringen från inhemska minoriteter, jakten på Obamas födelseattest och stödet från KKK och David Duke talar ett entydigt språk.

I en nation som aldrig gjort upp med sitt rasistiska förflutna har Trump ställt sig i täten för en nationalistisk vit våg av hat och på valdagen kan han ännu vinna. Enligt mätningar har Trump 17 procents ledning över Clinton bland alla vita väljare! Michael Moore beskriver i sin nya film hur en vit manlig väljarbas, efter att uthärdat åtta år med en svart president, nu vägrar acceptera att en kvinna röstas fram, stödd av allsköns etniska minoriteter. I den bittra strid som utkämpas representerar Trump för många ”det vita hoppet”, men förhoppningsvis stoppas han av en vacker mur av icke-vita väljare.

Lämna en kommentar